مقالات

گلیسیرین و کاربرد آن

Application of glycerin-cover

در این مقاله قصد داریم به شرح کامل گلیسیرین از جمله خواص فیزیکی ، شیمیایی و کاربردهای آن ها بپردازیم :

 گلیسیرین نام پیش پا افتاده و اصطلاح رایج پروپان-1،2،3-تریول است.

ساده ترین الکل تری هیدریک ، یک تریول می باشد.

گلیسیرول یک الکل ارگانیک با طعم شیرین و احساس لغزنده و چسبناک است.

این ماده به نام گلیسرول معرفی شد زیرا دارای پایان صحیح –ol برای یک الکل است (پایان –در مخفف آلکین ها یا آمین ها).

گلیسیرین یک محصول جانبی از چربی ها و روغن های صابونیزه ، هیدرولیز شده یا ترانس استری می باشد.

پس از بازیافت در حالت خام ، از طریق تقطیر تصفیه می شود.

گلیسیرینهای طبیعی و مصنوعی که در محصولات آرایشی ، غذایی ، صنایع  و دارویی استفاده می شوند از نظر شیمیایی یکسان هستند.

طبق گزارش تجزیه و تحلیل بازار گلیسیرین در سال 2008 از سوی سویای شورای صادرات لوبیای سویا ، فروش این ماده طبیعی 30 برابر از گلیسیرول مصنوعی پیشی گرفته است.

که به دلیل یک گلوتن گلیسیرین طبیعی به عنوان محصول جانبی تولید بیودیزل ، صابون و اسیدهای چرب است.

از آنجا که گلیسیرول بسیار ریزبین است ، برای حفظ رطوبت به غذاها ، به ویژه محصولات پخته شده و پروتئین اضافه می شود.
طعم و مزه آن را به یک شیرین کننده عالی تبدیل می کند زیرا شاخص گلیسمی کمی دارد.
این ماده حاصل از روغنهای گیاهی و گلیسیرین مصنوعی حلال است.

ویسکوزیته گلیسیرول به آن خاصیت ضد باکتری می دهد.

در صابون ها و مواد آرایشی گلیسیرین به عنوان روان کننده و مرطوب کننده عمل می کند.

انواع گلیسیرین

  1. گلیسیرین مایع
  2. گلیسیرین جامد

خواص فیزیکی گلیسیرول

  •  گلیسیرین مایعی محلول در آب
  • شفاف
  • بی رنگ و بدون بو
  • مزه شیرین و چسبناک
  • با نقطه جوش زیاد است.

خواص شیمیایی گلیسیرول

گلیسیرول یک الکل سه هیدریک است که در اکثر شرایط قادر به واکنش و در عین حال پایدار است. به دلیل این خصوصیات غیرمعمول ، سازگاری خوب آن با مواد متعدد دیگر و سهولت فرآوری آن ، در بسیاری از مناطق از ای ماده  استفاده می شود.

فواید شگفت انگیز گلیسیرین

  • این ماده خاصیت ضد عفونی کنندگی و التیام بخشی دارد
  •  عملکرد پوست را تقویت می کند
  • از ورود سموم و محرک ها به پوست جلوگیری می کند
  •  پوست را جوان می کند
  • جاذب رطوبت قوی است
  •  خشکی ناخن را برطرف می کند می شود
  • سطح PH پوست را کنترل می کند
  • موجب رفع خشکی و ریزش مو می شود

کاربرد گلیسیرین

  • استفاده در لوازم آرایشی
  • داروسازی
  • مواد غذایی
  • استفاده  در زمینه های فنی

بازیابی و منشا گلیسیرول دو نوع مختلف دارد

  1. گلیسیرین گیاهی
  2. پتروشیمی

امروزه به ندرت از فرآیند تولید پتروشیمی استفاده می شود.

روغنهای گیاهی ، اصطلاحاً تری گلیسیرید ، اساس تولید گلیسیرین را تشکیل می دهند.

امروزه گلیسیرول گیاهی با استفاده از سه روش ثابت به صورت صنعتی تولید می شود. مهم است که به عنوان محصول جانبی واکنش ، به اصطلاح محصول مشترک تولید شود.

  1. صابون سازی -برای تولید صابون
  2. شکاف هیدرولیتیک برای تولید اسیدهای چرب
  3. استریفیکاسیون – بیودیزل

گلیسیرین یک ماده اولیه بسیار مفید و همه کاره است که در زیر به شرح کاربرد آن  می پردازیم :

استفاده در لوازم آرایشی

گلیسیرول برای سلامتی و محیط زیست بی ضرر است .

  • استقاده به عنوان مرطوب کننده و  نرم کننده در لوازم آرایشی
  • محصولات مراقبت شخصی
  • محصولات خانگی
  • در کرم ها ، گلیسیرین یک ماده مرطوب کننده است. که  از پوست شما مراقبت می کند. و در عین حال از خشک شدن کرم جلوگیری می کند.
  • از آنجا که گلیسیرول نیز بدون بو است ، پایه خوبی برای افزودن به عطر است
  • به عنوان یک ماده  در محصولات مراقبت از مو استفاده می شود.
  • در تولید خمیر دندان کاربرد وسیعی دارد.برای مثال  برای بهتر شدن طعم  خمیر، و درخشش دندان استفاده می شود. خمیر دندان می تواند حاوی 30-20٪ گلیسیرین باشد.
گلیسیرین در خمیر دندان

گلیسیرین در خمیر دندان

استفاده در مواد غذایی

همچنین دامنه وسیعی برای استفاده از گلیسیرین در مواد غذایی و نوشیدنی ها وجود دارد:

  • به عنوان ماده نگهدارنده
  • قوام دهند
  • تقویت کننده عطر و طعم
  • به عنوان حلال طعم دهنده ها و رنگ های غذایی در نوشابه و شیرینی جات
  • در شیرینی و کیک
گلیسیرول در صنایع غذایی

گلیسیرول در صنایع غذایی

استفاده در داروسازی

گلیسیرول یکی از پر مصرف ترین مواد در داروسازی است.

این ماده به عنوان یک حلال ، مرطوب کننده  اکسیرها و پمادها عمل می کند.

گلیسیرول در داروسازی

گلیسیرول در داروسازی

سایر کاربردهای معروف در داروسازی عبارتند از:
  •  داروهای ضد سرفه
  •  کپسول
  • پاستیل
  • شیاف
  • داروهای بیهوشی
  • ماده افزودنی در آنتی بیوتیک ها و ضد عفونی کننده ها.
استفاده در خوراک دام

خوراک دام هم از مزایای گلیسیرین نیز بهره مند است:

  • از آن در خوراک خشک برای ذخیره رطوبت و بهبود طعم استفاده می شود.
  • در دامپزشکی ، گلیسیرین به عنوان منبع گلوکز در کتوز گاوی استفاده می شود.
استفاده در زمینه فنی
  • تولید مواد ضد یخ
  • گلیسیرین به عنوان یک الکل شیمیایی ، در واکنش های متعدد در تولید مواد شیمیایی نیز مورد نیاز است.
  • گلیسیرول همچنین به طور معمول در تولید رزین های آلکید استفاده می شود.
    کاربردهای فنی گلیسیرین بیشتر در تولید موارد زیر می باشد :
  • کاغذ
  • منسوجات
  • روان کننده ها

همانطور که در بالا به آن اشاره شد از گلیسیرین برای تولید مواد ضد یخ  استفاده می شود. نقطه انجماد گلیسیرول تصفیه شده 99.5 99 + 18 درجه سانتی گراد است.

با غلظت 66.7٪ در آب مخلوط شده ، نقطه انجماد آن است -46 درجه سانتی گراد این خاصیت برای استفاده گلیسیرول به عنوان ماده ضد یخ در فرمولاسیون بسیار عالی است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *