سورفکتانت چیست؟
سورفکتانت به معنی ماده فعال درسطح می باشد.
سورفکتانت ها دسته ای از ترکیبات شیمیایی هستند که در کاهش کشش سطحی بین ترکیبات مختلف مانند دو مایع یا بین گاز و مایع یا می تواند بین مایع و جامد نیز باشد استفاده می شود.
آن ها به عنوان ترکیبات آلی دسته بندی می شوند و ماهیت آمفی دوست دارند. معنای اصلی آن این است که دارای هر دو گروه آبگریز ( چربی دوست) و آب دوست (چربی گریز) است.
خواص سورفکتانت
سورفکتانت در مواد شوینده
به عبارت دیگر، یک Surfactant هم جزء نامحلول در آب و هم جزء محلول در آب دارد. یکی از خواص رایج آن ها این است که در آب پخش می شوند و در فصل مشترک بین هوا و آب جذب می شوند.
همچنین می تواند در سطح مشترک بین روغن و آب که آب با روغن مخلوط می شود جذب شود. گروه نامحلول در آب می تواند از فاز آب حجیم خارج شده و به فاز هوا یا روغن حرکت کند. از طرف دیگر، گروه سر محلول در آب معمولا در فاز آب باقی می ماند.
کلمه سورفکتانت از کلمه Surfactant Agent گرفته شده است و در سال 1950 ابداع شد. آنها در شوینده ها، عوامل مرطوب کننده، عوامل کف کننده، امولسیفایرها و پخش کننده ها یافت می شوند.
سورفکتانت ها یکی از اجزای مهم در شوینده ها هستند که به از بین بردن کثیفی لباس ها، پوست و ظروف خانگی عمدتاً در حمام و آشپزخانه کمک می کنند. علاوه بر این، آنها به طور گسترده در صنایع استفاده می شوند.
صابونها مهمترین سورفکتانتها هستند که عمدتاً از چربیهایی به نام گلیسرید به دست میآیند که عمدتاً استرهایی هستند که توسط الکل تریهیدریک، گلیسرول با اسیدهای چرب با زنجیرههای بلند اسیدهای کربوکسیلیک تشکیل شدهاند.
گلیسریدها با حرارت دادن با محلول هیدروکسید سدیم برای تولید صابون، نمک سدیم اسیدها و پروپان 1،2،3 تریول هیدرولیز می شوند. این فرآیند صابونی شدن نامیده می شود.