چکیده
کارموزین که از حدود سال 1885 در صنایع غذایی استفاده شده است. همچنین به عنوان E122 شناخته می شود و توسط FDA (سازمان غذا و دارو) برای استفاده به عنوان رنگ مواد غذایی تایید شده است. Carmoisine اغلب برای افزودن رنگ قرمز به غذاهایی مانند آب نبات ها، نوشیدنی ها و سایر شیرینی ها استفاده می شود.
در ادامه با این ماده و کاربردهای آن بیشتر آشنا می شویم با شیمی رو همراه باشید.
کارموزین چیست؟
این ماده یکی دیگر از رنگهای خوراکی مصنوعی بسیار پرکاربرد در صنایع می باشد که طیف رنگی آن قرمز تا قهوهای است. نام علمی این ماده ی پرمصرف دی سدیم هیدروکسیل می باشد. در گروه رنگ آزو قرار دارد.
همانطور که گفته شد این ماده یک رنگ آزو است. رنگ آزو یک ترکیب شیمیایی است که در آن دو گروه هیدروکربنی توسط دو اتم نیتروژن به هم متصل می شوند. حروف azo از کلمه فرانسوی نیتروژن، آزوت گرفته شده است.
رنگهای آزو تقریباً 60 تا 70 درصد رنگهای مورد استفاده در صنایع غذایی و نساجی را تشکیل میدهند. دلیل محبوبیت آنها این است که تولید رنگهای آزو ارزانتر و پایدارتر از رنگهای غذایی طبیعی است.
3 کاربرد مهم کارموزین
1-کارموزین در صنایع غذایی
رنگ کارموزین در صنایع غذایی
این ماده به دلیل داشتن رنگ قرمز در بسیاری از خوراکی ها،دسرها،نوشیدنیها و کنسروها بهویژه آنهایی که رنگ قرمز دارند مانند ژلهها، مرباهای توت فرنگی،آلبالو و مارمالاد، چاشنی ها،آب نبات، بستنی، دراژه و … استفاده می شود.
کارموزین اغلب زمانی استفاده می شود که غذا تحت عملیات حرارتی قرار می گیرد.
2-کارموزین در صنایع آرایشی و بهداشتی
کارموزین در صنایع آرایشی و بهداشتی
این ماده در محصولات آرایشی و بهداشتی هم استفاده می شود.
یکی از معدود رنگهای طبیعی است که میتواند اثری طولانی مدت روی لبها ایجاد کند و از رنگ مصنوعی جلوگیری کند. Carmoisine به عنوان یک ماده برای رژ لب، رژگونه، سایه چشم، پودر صورت، اسپری مو و شامپو استفاده شده است.
این ماده، ماده اولیه ای برای انواع فرمول های رژ لب بوده است.
3-کارموزین در صنعت نساجی
Carmoisine به عنوان رنگ در پشم، پنبه، ابریشم و نایلون استفاده می شود. کارموزین به نخ رنگ می دهد اما به عنوان رنگ مستقیم استفاده نمی شود زیرا این ماده در آب نامحلول است و برای حل شدن آن به رنگ اضافی به نام آلوم تینکتورال نیاز دارد تا بتوان آن را با پشم استفاده کرد. این رنگ نیز به جوهر اضافه می شود تا رنگ مایل به آبی به جوهر بدهد.