امروزه رزین در صنایع مختلف بخصوص در صنایع دستی بسیار کاربرد دارد که با آن اثرات هنری بسیار زیبایی تولید می کنند،برای آشنایی با این ترکیب شیمیایی با شیمی رو همراه باشید.
رزین چیست؟
یک ماده چسبنده زرد یا قهوهای رنگ می باشد که توسط گیاهان تولید میشود و برای تولید محصولات مختلف استفاده میشود، یا به یک ماده مصنوعی شبیه به رزینهای طبیعی که برای ساختن پلاستیک استفاده میشود.
آن ها به دلیل خواص شیمیایی و کاربردهای مرتبط با آن، مانند تولید لاک، چسب و مواد لعاب مواد غذایی، ارزشمند هستند.
بیشتر رزین های طبیعی از درختان به ویژه کاج و صنوبر تولید می شوند. این ماده نتیجه آسیب به پوست درختان در اثر باد، آتش، رعد و برق یا دلایل دیگر می باشند.
چینی های باستان، ژاپنی ها، مصری ها و دیگران از این ماده در تهیه لاک استفاده می کردند.
آن ها ترکیبات آلی طبیعی یا مصنوعی هستند که از یک ماده مایع غیر کریستالی یا چسبناک تشکیل شده است.
رزین
دو نوع رزین وجود دارد:
طبیعی
معمولاً مواد آلی قابل ذوب و قابل اشتعال هستند که شفاف یا نیمه شفاف اند و به رنگ زرد تا قهوه ای می باشند.آن ها در مایعات آلی مختلف حل می شوند، بهترین حلال این ماده الکل است، اما در آب حل نمی شوند.
مصنوعی
شامل دسته بزرگی از محصولات مصنوعی است که برخی از خواص فیزیکی رزین های طبیعی را دارند اما از نظر شیمیایی متفاوت هستند. رزین های مصنوعی به وضوح از پلاستیک ها متمایز نمی شوند.
در صنعت مدرن رزین های طبیعی تقریباً به طور کامل با رزین های مصنوعی جایگزین شده اند که به دو دسته تقسیم می شوند:
- ترموپلاستیک : که پس از عملیات حرارتی پلاستیکی باقی می مانند
- ترموست: که در اثر حرارت نامحلول و غیر قابل تزریق می شوند
Resin شفاف سخت عمدتاً برای لاکها و چسبها استفاده میشوند، در حالی که اولئو رزین ها خوشبو و نرمتر هستند و بیشتر برای اهداف درمانی و بخور استفاده می شود.
انواع رزین را با توجه به مواد تشکیلدهنده ،ترکیبات شیمیایی و مصارف و کاربرد آن به بخشهای مختلفی طبقهبندی میکنند که در زیر به آنها اشاره میکنیم:
- فنولیک
- پلیاستر
- اپوکسی
- وینیلاستر
- سایر رزینها
در مقالات آتی با کاربردهای این ماده بیشتر آشنا می شویم.